صفحه نخست > دیدگاه > توقف گفتگو های صلح با طالبان

توقف گفتگو های صلح با طالبان

عماد عابدی
دوشنبه 15 آگوست 2011

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

پس از آنکه خبر گفتگو های صلح با طالبان در ماه جون به رسانه ها درز کرد، تماس مقام های امریکای و غربی با طالبان در هفته های اخیر به طور کامل قطع گردیده است.

توقف گفتگو های صلح با طالبان

نویسنده: ارین کیننگهم

برگردان به فارسی: ع. ع.

پس از آنکه خبر گفتگو های صلح با طالبان در ماه جون به رسانه ها درز کرد، تماس مقام های امریکای و غربی با طالبان در هفته های اخیر به طور کامل قطع گردیده است.

گفته میشود که طیب آغا، فرد مورد اعتماد ملا عمر رهبر طالبان، پس از آنکه خبر دیدارهای او با مقامات ایالات متحده در آلمان و قطر در ماه های مارچ و اپریل در رسانه ها پخش گردید، ناپدید شده است.

ایالات متحده، در راستای تلاش های خود برای رهایی از چنگال کشمکش خشونت بار افغانستان، در یک سال گذشته در پی کشاندن رهبران طالبان به میز چانه زنی افتاده است.

پس از آنکه حامد کرزی، رییس جمهور افغانستان و بارک اوباما، رئیس جمهور ایالات متحده تایید کردند که گفتگو های صلح با طالبان در اوایل سال جاری آغاز شده است، دیدار با طیب آغا، به گفته آگاهان، بزرگترین دست آورد امریکا برای کشاندن شورشیان به میز گفتگو بوده است.

حاجی موسی هوتک، یک مقام پیشین طالبان و عضو شورای عالی صلح به گلوبل پست گفت،" ما اینرا تایید می کنیم که هم اکنون تماس ما با طیب آغا با مشکل روبرو شده است". کرزی شورای ۷۰ نفری عالی صلح را در سال ۲۰۱۰ ایجاد نمود تا این شورا گفتگوهای صلح دولت افغانستان با طالبان را آغاز و نظارت کند.

هوتک میگوید "گفته میشود که پس از دیدار آغا با مقامات امریکایی در آلمان و بازگشت به پاکستان، او توسط دولت پاکستان تهدید شده است. از آن زمان تا کنون، هیچ نشانی از او در دست نیست. یا وی می خواهد پنهان شود و یا اینکه پاکستان نمی گذارد دستان امریکایی ها به او برسند".

پاکستان و دستگاه جاسوسی آن از همان آغاز از طالبان حمایت کرده اند. اکنون پاکستان میخواهد از این دست پروردگان به عنوان افزار نفوذ در افغانستان در برابر هندوستان رقیب دیرینه خود استفاده ببرد.

هر گونه گفتگوی صلح که رهبری پاکستان در آن شامل نباشد؛ به باور بسیاری ها، به معنای از دست رفتن توانایی راهبردی این کشور در افغانستان خواهد بود.

در حالی که اتهام تهدید آغا توسط دولت پاکستان تایید نشده است، اما این یک واقعیت پذیرفته شده میباشد که پاکستان از نفوذ قابل توجهی بالای رهبری طالبان که در شهرهای کراچی، پیشاور و کویته به سر میبرند، برخوردار است.

درست چند هفته پس از پخش گزارشی که گفته میشد، ملا عبدالغنی برادر فرمانده نظامی پیشین طالبان میخواهد با دولت افغانستان آشتی نماید، وی توسط آی اس آی در مارچ ۲۰۱۰ در پاکستان بازداشت گردید.

هاشم فولاد، نماینده پیشین مجلس و عضو دیگر شورای صلح میگوید " در میان طالبان افراد بلند پایه ای هستند که تمایل به آشتی دارند، اما آنها از اظهار نمودن آن می ترسند". وی می افزاید: " پس از بر قراری روابط مستقیم با دولت افغانستان، آنچه بر سر ملا برادر آمد، دیگر رهبران طالبان را ترسانده است. آنها اکنون زیر فشار استند".

حتا بدون دخالت پاکستان، به گفته ناظران و دست اندرکارانی که برای آغاز گفتگو ها تلاش کرده اند، این روند تا کنون دست آورد اندکی در سطح دیپلماتیک داشته است.

پس از رسوایی پاییز گذشته — زمانی که نیروهای خارجی بر سر یک دکاندار پیشاوری که خود را به عنوان رهبر طالبان جا زده بود، پول باریدند – و فرصت های از دست رفته ی یک دهه، مردم افغانستان امید چندانی به این روند ندارند.

در این میان، خشونت رو به افزایش است و بنابر گزارش ملل متحد، رقم تلفات افراد غیر نظامی در شش ماه اول ۲۰۱۱ بیشتر از هر زمان دیگر در ده سال گذشته بوده است.

در حالی که شورشیان هنوز در برابر نیروهای ناتو به رهبری امریکا ناتوان مینمایند، اما آنها در این اواخر توانسته اند با راه اندازی چندین عملیات بهت آور به شمول ترور شخصیت های مطرح و سقط یک بالگرد آمریکایی در هفته گذشته، ادعاهای پیشرفت نیروهای امریکایی را به چالش بکشند.

هوتک میگوید "تلاش های ما در شورای صلح تا کنون هیچ دست آوردی نداشته است، من عضو کمیته تماس هستم، و ما تا هنوز نتوانسته ایم هیچ گونه تماسی با رهبران طالبان از طریق کانال های رسمی بر قرار نماییم،".

هوتک، تقصیر عدم پیشرفت را بر گردن برهان الدین ربانی رییس شورای عالی صلح، می اندازد. وی ادعا میکند که رییس جمهور پیشین که زمانی یکی از دشمنان سر سخت طالبان بود، طرفدار آوردن رهبران طالبان به میز مذاکره به عنوان یک گروه واحد نمیباشد.

هوتک می افزاید: اگر طالبان در این روند پارچه شوند، و جدا از یک دیگر با دولت آشتی نمایند، آنها ناتوان تر از آن خواهند بود که برای تقسیم قدرت فرا خوانده شوند.

اما فولاد میگوید که رهبران طالبان، از طریق میانجی ها، به پیش شرط های خود برای آغاز گفتگو پا میفشارند.

فولاد می افزاید "با وجود اینکه آنها به گونه مستقیم به ما نمی گویند، چون ما در تماس رسمی با آنها نیستیم، خواسته های آنان روشن هستند؛ آنها خواهان خروج نیروهای خارجی استند."

دولت های امریکا و افغانستان به سهم خود، از طالبان میخواهند که آنها باید القاعده را نفی نمایند، سلاح خود را به زمین بگذارند و قانون اساسی افغانستان را بپذیرند.
فولاد می گوید که هر دو طرف باید پس از آغاز گفتگو ها، بر سر قانون اساسی به توافق برسند. اما بسیاری از افغانها نگران این هستند که طالبان خواستار تغییراتی خواهند بود که بر مبنای آن زنان حق آموزش و کار را نداشته باشند.

فولاد می افزاید "اگر طالبان با ما بنشینند و بگویند که آنها خواستار تغییر قانون اساسی هستند، همه چیز امکان پذیر است؛ قانون اساسی را انسانها نوشته اند، و همین انسانها میتوانند آنرا تغییر بدهند."

آنلاین :
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • كدام كفتكو؟
    اين كفتكو جه وقت اغاز شده بود كه امروز توقف يافت؟
    يك جهت دولت قبيله و يكطرف اى اس اى با كستان و بشتونهاى مزدور با كستانى.
    تمام فلمبرى هاى اى اس اى با كستان را بنام كفتكوهاى صلح ياد كردند.
    كرزى بسيار نادرست يكطرفه عقب نشينى كرد و امتيازات بيحد باه با كستان داد.تا زما نيكه در سه كنجى كير مانده
    همان فكاهى بشتو كه ...سر ده سينته كوم كونه ده غ ي ن ته كوم كوم بلو دى زور كوى.هالا با كستا براى كرزى ازين دو انتخاب يكى را ببزيرد,بيشنهاد كرده است.
    ايا تا ديروز تو كرزى اين طالبان را نميشناختى؟
    ان سفير خاين ملى را نشنيدى كه در با كستان جه كفت؟
    به نظر من ظا هر قدير اكر بجاى كرزى ميبود او بهتر كار ميكرد.
    بسيار خوب است كه اكر كميسيون مستقل انتخابات جشم بوشى كند و تقاضا هاى سلطان تقلب را ببز يرد و كرنه اين تقلبكار ميكفد و از داخل كثيف ان بسيار كثافت بيرون ميايد كه براى همه ازيت كننده خواهد بود.
    كرزى كردن شخ و ماده دو انتخاب را براى كميسيون مستقل و معنوى صاحب بيش كرده كه يا ك ي ر خود را ميبرم و يا بى بى خود را م ي ك ا ي م .با انكه يكطرف قهر خدا و يكطرف ظلم ميشود.جشم خودرا بت كو معنوى صاحب.بنوش يك جام زهر را مردم سالهاست كه نو شيده كردن كرده اند. مردم او غانستان همه جيز را ميدانند.به من و تو جه كه كاو امدو خر رفت به زير.

    • این جام ذهر را معنوی بنوشد یا به ملت بنوشاند ؟ نوشیدن ذهر معنوی همانا ترک این چوکی و استعفی است نه مدارا با سلطان تقلب.
      فکر نکنم معنوی حاضر به استعفی شود و به احتمال قوی چون پیش کسوتان دیگر شان مانند قانونی ، فهیم و دیگران به یک معامله سری و پرسود دست خواهد زد. آخر اینها همه از یک گل سرشته شده اند. میبینیم که چه خواهد کرد..

    • بینا جان سلام ، خبر نداری که همه روزه گفتگو های تجارتی صلح آمیزبین طالبان و حکومت جریان دارد . کدام قطار چی وقت و از کجا می گذرد که طالبان راهگیری نمایند ؟ کدام قوماندان غیرتی در کدام پوسته امنیتی و چی وقت وظیفه دار است که دیگر غیرتی های چادری پوش را بدون تلاشی رها نماید ؟ کدام وزیر و روی چی پلان و نیرنگی میتواند پول قرضه بانک جهانی را به طالبان بفرستد و و و این همه گفتگو ها همه روزه و همه ساعته فی مابین حکومت و طالبان بطور متداوم جریان دارد . رهبران شورای نامنهاد صلح و طالبان مسلمان هشتصد ملیون دالربی زبان امریکایی را خوردند که نه گوزی زدند و نه هم عاروقی و اینک اعلام مینمایند که گفتگو ها متوقف شده ! پس دالر ها چی شد رهبران مسلمان دین فروش ؟

      راستی فراموشم نشود ، اگر این پیامت را بوبوی میرویس جان بخواند متفکر خواهد شد که آغای میرویس جان به کدام جرأتی چنین اظهاراتی را نموده ، او چیزی ندارد که لایق بریدن باشد ، چی رسد با او به معامله دیگران رفتن . راستی معنی ( سینته ) را ندانستم ، امکان دارد همان فکاهی پختو را ترجمه نمایی ؟

      ام در قسمت معاملات معنوی و کرزی ، با دوست نارنینم حقبین کاملأ همنوا ام که نوشته اند :

      اینـــــــــــــها هــــــــــــــــــــــمه از یک گل سرشـــــــــــــــــته شده اند !!!!

      و از خود می افزایم که ، فهیم کیست که معنوی نباشد و آنچی را حضرت دالر علیه الصلاة والسلام کند نه خواب است ، نه خیال است ، نه محال است و نه جنون !!

    • اخلاق یک دختر یا یک خانم را در همین پیام شان دیدیم!!!

      حال باید عنوان ماچه .... را برایش پیشکش بنمایم !!

      خان

    • منظور نجیبه شریفه چشم دار یا بینا همه چیز بود!!!

      خان

    • بلى خان عزيز همان كسب بدرى خودرا بايد ادامه بدهى بيش كردن...به ارك نشينا.تو هم شايد يك ارك ,نشين باشى.

    • نخیر نجیبه جان من نه ارگ نشین بودم نه سرگردان به کشور های عربی که کیبورد کامپوترم به جای پ ب نوشته بکنه . کسب پدری این حقیر همان کسب حلال انسانی بود که از ماموریت و یک توته زمین پدری که از حلال بدست امده بود نه از لطف شاه و حاکم و جلاد و رهزن پیش میرفت از قضا مثل نیکانم همیش درد مظلوم جگرم را میسوزاند خا این مظلوم هندو باشد یا مسلمان خا هزاره باشد یا ازبک خا ترکمن باشد یا بلوچ از همین رو به مزار و هرات و بامیان و غور غزنه... فکر میکنم تا لانه فساد و تریاک قندهار ..... .

      نام الت زن و مرد را اگر که زنی , دختری در جمع از مردان بمیان بکشد انهم از "کشیدن میل بر سرمه دانیا نیفه کردن تار و سوزن " مردم کابلستان وی را بکنایه لقب خراباطی میدهند (به خربات تحقیر نشود در خرابات یک کوچه یی وجود داشت که از نام خوب بر خردار نبود و زنان شان در زبان و فلان زبان زد همگان وو نه همه خراباتیان ) منظور اینکه از پیشه پدری و مادری رمق زندگی کرده و میکنند .

      من فکر میکنم بی بی حاجی از همان مزاری پرستان حقیقی باشند تا حق پرستان و هزاره پرستان و انسان پرستان ...

    • ترجمه متل اوغانی بینا جان چشم دار که در بین کودک , جوان , پیر, زن و مرد لوی ننگرهار رایج است : ( هزاران بار معذرت از این بی ادبی " اگر...(عقب ات) را به فلان خود سرات را به طرف دریا بکنم , بگو کدام طرف زور میکنی ؟ ) .

    • سین = دریا

      سین ته یا یسنته به دریا یا بطرف دریا

    • از همین حالا چوکی مقام قاضی القضات را به معنوی تبریک بگویید که سررشته انرا گرفت. معامله ازین پرسود تر نمیشد.هم لعل بدست امد هم دل یار نرنجید.
      مزاری صاحب ببینید که پیش بینی ما و شما درست بود.
      معنوی گفته بود که تغییر در نتایج انتخابات خیال است و مهال است و جنون. اما امروز با بیشرمی در برابر ملت ظاهر شده و با ژست معصومانه از منافع علیای وطن حرف میزند و از فشاری که ازین بار گران حس میکند بیشرمانه ملت را تحمیق میکند. این جهادی ها از اولش هم با معامله و سازشها حتی با آی اس آی این وطن را فروخته ، مردم ناحق چشم امید بسته بودند. اگر او صادق میبود از پست استعفا میداد و در برابر قانون شکنی مردانه می ایستاد که مردم هم حمایتش میکرد. اما افسوس ...

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس