ميکيس تئودوراکيس آهنگساز سیاسی یونان
نمونهای از هنرمند مبارز و ستم ستیز
زمان خواندن: 3 دقیقه (تعداد واژه ها: 827)
در افغانستان امروز رسم شده که هر هنرمند و نویسندهای تلاش میورزد که خود را "غیرسیاسی" وانمود سازد و طوری اکت میکنند که گویا هنر و سیاست دو مقوله جدا از هم اند و هنرمند نباید به میدان سیاست و آنهم سیاست آزادیخواهانه قدم گذارد. آنان "هنر برای هنر" را تبلیغ میکنند در حالیکه آگاهانه یا غیرآگاهانه هر حرکت خود شان در خدمت سیاست بخصوصی قرار دارد.
اما در سایرکشور ها بزرگترین هنرمندان و نویسندگانی را مییابیم که تا سرحد زندانی شدن و ریخته شدن خون شان در کنار مردم شان ایستاده و سیاست مردمی و آزادیخواهانه را پیشه کرده علیه رژیم های خودکامه مبارزه کرده اند و هنر شانرا پرچم مبارزه ساخته اند. میکیس تئودوراکیس نمونهای از یکچنین هنرمندان ستم ستیز است.
ميکيس تئودوراکيس (Mikis Theodorakis) آهنگساز و مبارز برجسته يونانی در سال ۱۹۲۵ در جزيره شيوس يونان متولد گشت. هفده ساله بود که نخستين کنسرت خود را در در تريپوليس برگزار کرد و در همان دوران به جنبش مقاومت عليه اشغال يونان پيوست. در جريان تظاهرات معروف ۲۵ مارچ ۱۹۴۳ توسط نظاميان ايتاليايی دستگير شد و زير شکنجه قرار گرفت. به آتن فرار کرد و در جنبش مقاومت ملی به مبارزه با اشغالگران آلمانی ادامه داد. با پايان جنگ جهانی دوم و با شروع جنگ داخلی در يونان مخفی شد. پس از خاتمه جنگ داخلی يونان تئودوراکيس به تحصيلاتش ادامه داد و در کنسرت های مختلف موسيقی در اروپا شرکت کرد و چندين اهنگ برای باله و فيلمهای سينمايی تدوين کرد.
موزیک "زوربای یونانی" از مشهورترین کار های تئودوراکیس
در ۱۹۵۷ برنده جايزه نخست فستيوال مسکو شد و در همين دهه به سمت اهنگهای فولکور و خلقی رو اورد که خود او از ان بعنوان يک "نقطه عطف" ياد ميکند.
با پايه گذاری جنبش جوانان لامبارکيس بدنبال قتل گريگوريس لامبارکيس نماينده پارلمان يونان، تئودوراکيس به رياست اين جنبش برگزيده شد. همزمان از سوی "حزب اتحاد دمکراتيک چپ" بعنوان نماينده به پارلمان يونان راه يافت. در اوريل ۱۹۶۷ بدنبال کوتای نظامیان در يونان تئودوراکيس مخفی شد و از مخفی گاه نخستين فراخوان خود برای مقاومت دربرابر کودتاچيان را انتشار داد. در می ۱۹۶۷ همراه با چند تن ديگر "جبهه ميهنی" - نخستين سازمان مقاومت عليه ديکتاتوری - را سازمان داد و به رياست آن برگزيده شد. در همين ماه بموجب فرمان شماره ۱۳ نظامیان کودتاچی نواختن و حتی شنيدن اثار تئودوراکيس ممنوع اعلام شد.
چند ماه بعد در اگست ۱۹۶۷ تئودوراکيس دستگير شد و به زندان معروف بابولينا انتقال يافت. در اين زندان بود که او نخستين اعتصاب غذای بزرگ خود را اغاز کزد که در نتيجه آن به بيمارستان منتقل و سرانجام همراه با خانواده اش به کمپ اوروپوس تبعيد شد. در اروپوس بيماری او به وخامت گراييد و يک جنبش جهانی برای ازادی وی به راه افتاد. هنرمندان برجستهای چون لويی آراگون، لئونارد برنشتين، چنگيز آيتماتف، آرتور ميلر، لورانس اليويه، ايومونتان و بسياری ديگر مبارزه جهانی برای ازادی او را سازمان دادند. سرانجام زير فشار اين اعتراضات تئودوراکيس ازاد شد و به پاريس تبعيد گشت.
در خارج از کشور تئودوراکيس همچنان به مبارزه برای دمکراسی در يونان ادامه داد و ضمنا در کارزار مبارزه عليه ديکتاتوری در کشورهای ترکيه، اسپانيا، شيلی، فلسطين و همچنين ايران فعالانه شرکت کرد.
ميکيس تئودوراکيس در سال ۱۹۷۶ "جنبش فرهنگ و صلح" را پايه گذاری کرد. در ۱۹۸۳ جايزه صلح لنين را دريافت کرد و در ۱۹۸۶ وی سرانجام موفق شد همراه با زولفو ليوانلی -آهنگساز برجسته ترک- و نويسندگانی جون عزيز نسين و ياشار کمال کميته دوستی ترکيه – يونان را پايه گذاری کند.
در همين سال پس از حادثه چرنوبيل تعدادی کنسرت ضد استفاده از نيروی اتمی داد. در سال ۱۹۹۰ نيز با همکاری سازمان عفو بين الملل ۳۶ کنسرت در سراسر اورپا برگزار کرد. تئودوراکيس در طی دهه ۹۰ و در سالهای اخير فعالانه در مبارزه برای صلح شرکت کرد و برضد بمباران يوگسلاوی، دستگيری اوجالان و جنگ در افعانستان و عراق وسيعا مبارزه کرد.
تئودوراکیس از منتقدان جدی سیاست های جنگ طلبانه امریکا و اتحادیه اروپا در افغانستان و عراق بوده و چندین بار اعلامیه هایی درین ارتباط در مطبوعات منتشر ساخته است.
از تئودوراکيس همچنين چندين کتاب انتشار يافته که به زبانهای بسياری ترجمه شده است.
بعنوان فهرستی ناقص از کارهای تئودوراکيس علاوه بر صدها آهنگ و ترانه ملی و چندين سمفونی ميتوان به موزيک فيلم و باله و تئاتر اشاره کرد ازجمله:
موزيک فيلم: زد، زوربای يونانی، سرپيکو، الکترا، پنجمين يورش
موزيک فيلم: «تهاجم پنجم» در مورد مبارزه تیتو علیه فاشیزم هیتلری در یوگوسلاوی
باله : کارنيوال، آنتيگون، زوربا
تئاتر: آواز برادر مرده، گروگان، دشمن مردم، کريستف کلمب، مکبث
آهنگ فيلم معروف "زوربای يونانی" از ميکيس تئودوراکيس است که خود آن را اجرا کرده است و از محبوب ترین آثار وی بشمار میرود.
نوت: این زندگینامه از سایت "پيک هفته" برگرفته شده است. فقظ چند تغییر اندکی در آن وارد کرده ام.
موزیک دلنشین از تئودوراکیس با تصاویری از آتن
با صدای خود تئودراکیس:
پيامها
25 دسامبر 2007, 14:54
مردم یونان به داشتن یکچنین هنرمند باید افتخار کنند. ما باید از نداشتن حتی یک نمونه از چنین هنرمندی باید شرم کنیم!
29 دسامبر 2007, 22:49, توسط بریالی
میکیس تیودراکیس نام پرافتخار در تاریخ موسیقی جهان است. دوستی که در بالا نوشته اند که ما باید از نداشتن حتی یک نمونه از چنین هنرمندی شرم کنیم، کاملاً درست گفته است. ما باید بخاطر داشتن صدها خواننده و آهنگساز و شاعر و ادیب و داستان نویس خنثی و بی خاصیت و ضد مردمی نه تنها که شرم بلکه باید عذاب وجدان بکشیم. دیگران را ببین که به خاطر مردم شان چه می کنند و از ما را که بخاطر پول و شهرت از والاترین ارزش های انسانی می گذرند.
اگر دوستانی موسیقی فلم "تهاجم پنجم" را در اختیار داشته باشند، لطف نموده و آن را در اختیار تمام هموطنان در کابل پرس? بگذارند تا باشد که نمونه عالی دیگری از هنر اصیل و زیبا را ببینند. ساعت ها در سایت های مشهور انترنت سرگردان به دنبال موسیقی فلم "تهاجم پنجم" گذشتم، اما چیزی عایدم نشد.
1 جنوری 2008, 15:15, توسط ذاکر
من نتوانستم که mp3 این اثر تیودوراکیس را بیابم اما فایل MIDI آنرا در سایت ذیل یافتم:
http://rawa.us/rawasongs/5offens.mid
آنلاین : موسیقی متن فلم "تهاجم پنجم"
3 جنوری 2008, 02:30, توسط بریالی
دوست عزیز ذاکر جان، از اینکه لطف نموده و موسیقی متن فلم تهاجم پنجم را در اختیار گذاشته، یک جهان ممنون.
موفق و پیروز باشید.
27 دسامبر 2007, 15:58, توسط yusuf arianta
دست شما درد نکند که پس از دو سه دهه گوشه بود ن از آهنگهای تودوراکیس دوباره آنرا به خاطره ها آوردید و نام آن آهنگساز بزرگ و مبارز مردمی یونانی وبین المللی را به ذهن خوانندگان برگردانیدید.
با ادامه این سلسله از زندگی نخبه های هنر ، موسیقی و ادبیات جهانی و همسایگان همزبان خوانندگان خویش را یاری دهید. قابل تذکر است، ما هنوز هنرمند ونویسنده به معنی تعریف شده علمی آن نداریم کجا که آنها سیاسی شوند. عده ای که در آغاز کار بودند غرور و زیاده خواهی آنها را به سمت خبط و خطا کشانید . اگر مایه های بیرونی زبان و ادبیات نمیبود امروز ما غریبتر از آنچه که هستیم میبودیم. مردم این سرزمین حق دارند بخاطر غربت فرهنهگی غصه دار باشند. این زمان که زندگی سیاسی افغانستان از نو رنگ میگیرد ، نسل تازه پس از جنگ با یک درماندگی شناخت فرهنگ ریشه ای شان دچار اند . زبان عیب برداشته است و روند تخریبگر فرهنگ مردمی بیش از هر زمان دیگر لمس میشود. زمان در برابر نسل حاضر در برگدانیدن امید های از دست داده ، پالایش وستندرد سازی زبانهای گویشی در افغانستان وظیفه گسترده و دشواری را گذاشته است. ما نسل برباد رفته به همت شما باور داریم. درود وپیروز با شما
14 جنوری 2008, 03:27, توسط مرده........................
کامران !
با این کارت روح مرده خیلی از جوان های این سرزمین آدم خوار را زنده کردی کاش از این هنرمند هم خواندن های خوبش را این جا بگذاری :
http://www.youtube.com/watch?v...
20 جون 2008, 01:36, توسط علی از آتن
میکیس تئودوراکیس را از نزدیک می شاسم . آنهم به دلیل سال ها زندگی در یونان و آشنایی با تاریخ و ادبیات یونان . وی دو اشکال اساسی و بنیادی دارد . اول اینکه در تمامی زمینه ها خود را صاحب نظر می داند و دوم اینکه به دلیل دیدگاههای چپ ،وی با مذهب ارتدوکس سر ستیز دارد . مذهبی که یونانی ها با اکثریت قاطع پیرو آن بوده و آنرا جزیی از زندگی خود می دانند . وی همچنین از مشاوران خوبی برخوردار نیست . بعضی از مواضعی که وی موضعی اتخاذ می کند نشان می دهد که بیشتر دیدگاههای اطرافیان وی است نه شخص خودش !