رشد دوباره طالبان و راههای مقابله با این گروه؟
دولت افغانسستان و نیروهای بین المللی اگر نظارت درستی برمناطق مرزی افغانستان و پاکستان داشته باشند بهتر میتوانند از ورود وخروج گروه طالبان و محموله های مواد مخدر جلو گیری کنند ودر این صورت گروه طالبان از داخل افغانستان راحت تر ریشه کن میشود
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
با گذشت چند سال از حضور نیروهای امریکایی و بین اللملی برای سرکوبی تروریسم (طالبان ) در افغانستان ، این نیروها هنوز نتوانسته اند که به طور کامل شورشیان طالبان را ریشه کن کنند ، در حالی که به نظر میرسد ، شورشیان طالبان در طی این مدت بجای اینکه تضعیف شوند بر عکس رشد معکوس داشته و تقویت شده اند.بنده در اینجا عواملی را که تاثیر بسزایی در از بین نرفتن طالبان و رشد مجدد این گروه داشته است را به ترتیب می نویسم و هر کدام را برای شما توضیح و تحلیل خواهم کرد.
(عوامل ازبین نرفتن گروه طالبان)
-1 فساد اداری در افغانستان:
فساد اداری در افغانستان به صورت چشمگیری رشد و افزایش داشته است که با عث برانگیخته شدن برخی انتقادهای شدید از طرف مقامات بین المللی منجمله نمایندگان سازمان ملل در افغانستان ، فرمانده نیروهای ناتو و سران برخی از کشورهای اروپایی از دولت افغانستان شده است و در وهله بعد این مشکل باعث شده است که مردم به ادارات و دولت افغانستان بدبین شده و دامنه ی نفوذ دولت در مردم و دستگاه های اجرایی دولت کاهش پیدا کند.
-2 نفوذ مردمی طالبان در مناطق جنوبی و مرزی بین افغانستان و پاکستان:
از آنجایی که قالب مردم در جنوب و مناطق مرزی بین افغانستان و پاکستان از قوم پشتون می باشدو طبق آخرین برآورد ها قوم پشتون در دو کشور افغانستان و پاکستان چهل میلیون نفرتخمین زده شده است و همچنین اعضای گروه طالبان نیز اکثراٌ از همین قوم می باشد برای همین این گروه از نفوذ بسیار بالایی در این مناطق برخوردار هستند
- 3 کشت خشخاش و تولید تریاک:
کشت خشخاش و تولید تریاک نیز یکی از منابع تغذیه طالبان محسوب می شود ، شما ببینید که در مناطق شمالی و غربی افغانستان کشت خشخاش و تولید تریاک کم وخشونتها هم بسیار ناچیز است و مقابل ان در مناطق جنوبی و شرقی افغانستان کشت خشخاش و تولید تریاک زیاد بوده وخشونتها هم در این مناطق بسیار. پس اینجا خوب متوجه می شویم که کشت خشخاش و تولید تریاک رابطه مستقیمی با خشونت ها و ناآرامی ها در افغانستان دارد.
- 4 کشته شدن غیر نظامیان در حملات نیروها ی خارجی در افغانستان و تلفات مردم پاکستان توسط حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا :
این مسئله هم بسیار مهم می باشد زیرا با هر بار کشته شدن تعدادی غیر نظامی ، افراد زیادی که در این حملات خانواده های خود را از دست داده اند به خیل گروه طالبان می پیوندند تا بتوانند انتقام خون عزیزانشان را بگیرند ، زیرا این افراد با از دست دادن نزدیکان و خانواده خویش ضربه روحی سختی را متحمل میشوند و از نظر روحی و فکری آماده انتقام می شوند و گروه طالبان راحت تر بر این گروه از مردم نفوذ کرده و آنها را برای زیاد شدن نیروها و هدفهایشان به کار میگیرند.
- 5 نبود زیرساخت های اقتصادی در افغانستان و بیکاری در این کشور:
یکی دیگر از عوامل نفوذ طالبان نبود زیرساخت های اقتصادی و گسترده گی فقر در این کشور می باشد. زمانی که زیرساختهای اقتصادی در افغانستان تکمیل نشود و بیکاری و فقر در زندگی مردم نمایان باشد مردم از دولت رویگردان بوده وبه سمت گروههای شورشی (طالبان) متمایل میگردند.
- 6 ترس از گروه طالبان:
این مساله نیز به نوبه ی خود یکی از عوامل تاثیر گذار در رشد طالبان در مناطق جنوبی و شرقی افغانستان ومناطق هم مرز با پاکستان است زیرا در این مناطق نیروهای طالبان حکمفرمایی میکنند واشخاصی را که با آنها مخالفت میکنند و یا برای نیروهای خارجی جاسوسی میکنند را میکشند.
(راهکارهای مقابله با گروه طالبان)
- 1 نفوذ دولت در میان مردم وبدست اوردن حمایتهای مردمی:
دولت میتواند با تغییرمثبت در زندگی و وضع معیشتی مردم حمایت مردمی را بدست اورد.
همچنین استفاده از بزرگان قومی برای جلب حمایت مردمی نیز کار امد است . دولت میتواند با دادن مشوق های اقتصادی وبالا بردن پست و مقام ، سران و بزرگان هر منطقه را مطیع خویش کرده و از انها برای رسیدن به اهداف دولت استفاده کند.
- 2 واگذاری فرماندهی عملیاتهای نظامی ضد شورشیان به نیروهای ارتش افغانستان:
زیرا نیروهای ارتش از خود این کشور بوده وبا فرهنگ ، زبان ، وخصوصیات مردم افغانستان بیشتر اشنا هستند ومردم هم با نیروهای ارتش افغانستان بهتر همکاری میکنند. ودر اینصورت تلفات غیر نظامیان کاهش پیدا کرده واعتماد مردم به دولت افغانستان وارتش این کشور بیشتر میشود .
- 3 بالا بردن توان نظامی و کارایی افراد ارتش افغانستان:
همان طور که در بالا اشاره کردیم باید فرماندهی عملیات های نظامی بدست نیروهای ارتش افغانستان باشد ولی قبل از این کار باید ارتش را از نظر تجهیزات و توان دفاعی تقویت کنیم ونیروهای ارتش را افزایش دهیم تا در مقابل شورشیان طالبان کمتری کمتری را داشته باشیم.
-4 استفاده از رسانه ها برای پیشبرد اهداف:
دولت افغانستان میتواند با گسترش رسانه های جمعی بر علیه نیروهای طالبان جنگ تبلیغاتی به راه انداخته وروحیه انها را تضعیف نماید و یا طالبان میانه رو را از این طریق به صلح و اشتی دعوت کند.
- 5 همکاری کشورهای منطقه:
بدون شک شورشیان طالبان تنها از قاچاق مواد مخدر تغذیه نمی کنند،بلکه این نیروها ازکشورهایی نظیر عربستان سعودی وامارات پول دریافت کرده وبه نشر ایین وهابیت میپردازند.
وپاکستان هم نقش بسیار مهمی را در این مورد دارد ، چرا؟
زیرا شورشیان طالبان ازپاکستان به عنوان سکوی پرتابی برای حمله به افغانستان استفاده میکنند وهمچنین پاکستان جایگاه مناسبی را برای تجدید قوا و نیرو به گروه طالبان داده است.
-6 نظارت بر مرزهای مشترک با پاکستان:
دولت افغانسستان و نیروهای بین المللی اگر نظارت درستی برمناطق مرزی افغانستان و پاکستان داشته باشند بهتر میتوانند از ورود وخروج گروه طالبان و محموله های مواد مخدر جلو گیری کنند ودر این صورت گروه طالبان از داخل افغانستان راحت تر ریشه کن میشود .