بدون طرح جدی مسایل قومی و تامین حقوق برابر، بحران در فغانستان فروکش نخواهد کرد
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
کابل پرس?: طرح جدی، روشن و بی پرده ی مسایل قومی و دست گذاشتن بر حقوق پایمال شده ی اقوام برای دستیابی به حقوق برابر، یکی از نیاز های اصلی و جدی در کشور می باشد. خلاف آنچه که برخی می گویند طرح مسایل قومی به تنش ها دامن می زند، باید گفت که پنهان کردن مسایل قومی و از سویی ادامه ی سیاست های نژادپرستانه ی سیاستمداران پشتون باعث می شود که تنش ها افزایش چشمگیر یافته و جنگ و کشتار همچنان ادامه داشته باشد.
در کشوری که اکنون بنام فغانستان شناخته می شود، هیچ زیربنای انسانی وجود ندارد و تمام اساسات آن برای برتری قوم پشتون ترتیب داده شده است. برای نمونه نام و هویت افغان و افغانستان که خود علاوه بر جعلی بودن، خاصیت ضد ملی دارد؛ پول، اسکناس/بانک نوت، به زبان پشتو می باشد؛ آنچه سرود ملی معرفی می شود، به زبان پشتو می باشد؛ نهادها و تشکیلاتی مانند وزارت اقوام و قبایل فقط در راستای منافع پشتون ایجاد شده اند؛ ده کرسی فراقانونی در پارلمان که اصل مهم شهروندی را زیر سوال می برند، برای کوچی های پشتون اختصاص داده شده اند؛ از آنچه بودجه ی ملی خوانده می شود، بیش از هفتاد درصد به مناطق پشتون نشین اختصاص می یابد؛ مقام ها و کرسی های مهم و کلیدی از جمله در بخش مالی در اختیار پشتون می باشد؛ مبارزه ی جدی و اصولی با طالبان صورت نمی گیرد، چرا که بدنه ی اصلی و رهبری اصلی این گروه تروریستی در اختیار پشتون می باشد و از چشم سیاستمداران پشتون، این گروه بازوی نظامی غیر رسمی پشتون ها می باشد؛ با تولید و قاچاق مواد مخدر مبارزه نمی شود، چرا که بخش اصلی کشت و تولید در مناطق پشتون نشین انجام می شود و سیاستمداران پشتون بصورت گسترده در قاچاق آن دست دارند و بالاخره، از هر سوی که نگریسته شود، اوضاع کاملن جنبه ی قومی دارد.
نمونه ی واضح و مهم دیگر مساله ی درصدی اقوام در افغانستان می باشد و دروغی که مشهور شده و پشتون ها را اکثریت می پندارند، در حالی که حکومتی که همیشه در حدود دو صد سال در اختیار پشتون بوده، برای اثبات این جعل و دروغ، از سرشماری فراگیر نفوس سر باز زده است.
پنهان کردن مسایل قومی هیچ دردی را دوا نمی کند. همانگونه که سیاهان آفریقای جنوبی علیه آپارتاید سفیدها مبارزه کردند و همانگونه که در جریان عدالت انتقالی، مردم بی پرده از ظلم و ستم سفیدها سخن گفتند، در فغانستان نیز باید تار و پود آپارتاید پشتون نقد شده و گفتگوی صریح و بی پرده صورت گیرد.