صفحه نخست > دیدگاه > نیم نگاهی به اعلامیه مشترک کاندیدان انتخاباتی و تبعات آن

نیم نگاهی به اعلامیه مشترک کاندیدان انتخاباتی و تبعات آن

دقیقأ نکات اختلافی بین هر دو کاندید کدام هایند و این اختلاف نظر در حکومت آینده چگونه مدیریت خواهد شد ، از جمله هفت نکات شاید تنها سه نکات آن بیشتر جنجال برانگیز و دارای پیامد های متفاوت برای هرتیم می باشند .
غلام علی شارستانی
سه شنبه 26 آگوست 2014

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

در چنین وضعیت توقع ایجاد یک حکومت کارا و مقتدر که توانمندی تغئیر در وضعیت اقتصادی و امنیتی را داشته باشد زیاد عقلانی نشاید باشد و با این موادات دولتی که روی کار خواهد آمد شاید ناتوان تر از دولت مصلحت گرا آقای کرزی ظاهر شود مگر این که رئیس دولت آینده با تدبر خویش یک وضعیت را ایجاد کند که تنش های سیاسی زیادی واقع نشود که در شرایط کنونی امکان اش خیلی کم است .

بعد از بروز اختلاف نظر عمیق بین دو تیم انتخاباتی برسر تفسیر توافقات و چهارچوب همکاری که در نتیجه مصالحت جان کری وزیر خارجه آمریکا بدست آمده بود تفسیر متفاوت از این توافقات و نهایتأ توضیحات وزیر خارجه آمریکا در مورد این توافقات در یک مقاله رسانه ای باعث شد تا تیم اصلاحات و همگرایی بار دیگر پخش کلیپ های صوتی خویش را از سر گرفته برای این بار استاد خلیلی معاون دوم رئیس جمهور و یکی از رهبران تیم تحول و تداوم را هدف بگیرد که این اقدام عکس العمل وسیعی را در محافل سیاسی و مردمی در پی داشت و تنش های سیاسی یک بار دیگر به اوج خود رسید که در این بین تفتیش آرانیز بارها از سوی تیم اصلاحات و هممگرایی معطل گردید امکان نهای شدن این روند در وقت مناسب را بیشتر از بیش معدوم ساخت در حالیکه رئیس جمهور کرزی یک بار دیگر خواهان تسریع و اعلام بروقت نتیجه انتخابات شد تا برنامه انتقال قدرت عملی گردد و رئیس جمهور جدید در کنفرانس های بین المللی که در ماه های آینده در مورد افغانستان برگزار می گردد حضور یابد و پیمان امنیتی با آمریکا نهای گردد که آقای کرزی باوجود تأکید لویه جرگه از امضای آن خودداری کرده بود همین است ناچاربار دیگر جان کری وزیر خارجه آمریکا نشست های حضوری را با کاندیدان آغاز کرد و نتیجه این نشست ها امضأ اعلامیه مشترک بین دو کاندید و تأکید بر عملی نمودن ضمیمه این اعلامیه در حضور رسانه ها اعلام شد ولی با آنهم هنوز هر دو کاندید تفسیر و برداشت متفاوت خود را دارند که در مصاحبه های بعدی هر دو کاندید با نماینده های بی بی سی بوضوح مشهود است .
دقیقأ نکات اختلافی در ضمیمه بین هر دو کاندید کدام هایند و این اختلاف نظر در حکومت آینده چگونه مدیریت خواهد شد ، از جمله هفت نکات شاید تنها سه نکات آن بیشتر جنجال برانگیز و دارای پیامد های متفاوت برای هرتیم می باشند .
نکته چهارم - رئیس جمهور مقام رهبر اپوزیسیون را ایجاد می‌کند و کاندید دومی انتخابات شخص مورد نظرش را انتخاب می‌نماید تا این مقام را اشغال نماید که در این حالت کاندید برنده در وضعیت وخیمی قرار خواهد گرفت که از یکسو کاندید دوم خود و یا فرد مورد نظرش را در بست رئیس اجرائی پیشنهاد نموده است و از سوی دیگر رئیس حزب مخالف یا اپوزیسیون را پیشنهاد نموده است که هم از داخل دولت و هم خارج از دولت رئیس جمهور را تحت فشار فزاینده قرار خواهد داد و در این حالت رئیس جمهور کارایی خود را از دست خواهد داد و توان عملی نمودن برنامه های خویش را نخواهد داشت .
نکته پنجم - تعیینات در مقام های کلیدی امنیت ملی، نهادهای مستقل و اقتصادی حکومت، با در نظرداشت اصل ایجاد تساوی و برابری بین انتخاب رئیس جمهور و رهبر اپوزیسیون صورت می‌گیرد. مقامات وزارت ها، قضا، مقرری های کلیدی در سطح ولایات، با در نظر داشت اصل نمایندگی عادلانه، توسط رئیس جمهور به مشوره رهبر اپوزیسیون صورت می‌گیرد در این حالت رئیس جمهور که از یک سو از جانب تیم بازنده در حکومت خویش بست رئیس اجرایی را ایجاد کرده و بخشی از صلاحیت ها را به وی تفویض نموده از سوی دیگر در تعئینات کدر های کلیدی سکتور های امنیتی ، اقتصادی و مسلکی باید با رهبر اپوزسیون مشورت کند که در این حالت باز رئیس جمهور کارای و آزادی عمل را در اجرا نمودن منشور انتخاباتی خویش از دست می دهد .
نکته ششم - رئیس جمهور تعهد می‌کند که تداوم در رهبری مقام‌های کلیدی ارگانهای امنیت ملی را برای حداقل ۹۰ روز حفظ میکند قسمی که دیده می شود هدف این ماده رفع تشویش داکتر عبدالله در مورد تبدیلی و برکناری آنعده از منسوبین نهاد امنیت ملی که از جمله هواداران وی می باشند .
موادات فوق چهارچوب سیاسی دارای عواقب زیادی اند که از همین الان بین دو تیم باعث بروز اختلاف عمیق است و هردو تیم با این که اعلامیه مشترک را امضأ نموده اند ولی در تفسیر آن باهم توافق نظر ندارند .
در چنین وضعیت توقع ایجاد یک حکومت کارا و مقتدر که توانمندی تغئیر در وضعیت اقتصادی و امنیتی را داشته باشد زیاد عقلانی نشاید باشد و با این موادات دولتی که روی کار خواهد آمد شاید ناتوان تر از دولت مصلحت گرا آقای کرزی ظاهر شود مگر این که رئیس دولت آینده با تدبر خویش یک وضعیت را ایجاد کند که تنش های سیاسی زیادی واقع نشود که در شرایط کنونی امکان اش خیلی کم است .
از جانب دیگر این وضعیت اهمیت روند انتخابات و رفتن مردم پای صندوق های رای را در انظار عمومی پائین آورد و در حال حاضر مردم به این باورند که به رای آنها اهمیت داده نشد و این احساس در بین هواداران هردو کاندید مشهود است و همه از وضعیت موجود بیزار شده اند خیلی از افرادی که در رسانه های جمعی و شبکه های اجتماعی حضور دارند از طوالت این روند ابراز نارضایتی کرده اند و خواهان پایان روند انتخابات اند .
در هرصورت دیده شود که بعد از تفتیش صد در صد آرا کاندید موفق چه کسی معرفی می شود و بعد از تحلیف و تخت نشینی وضعیت امنیتی و چرخه اقتصادی کشور را بکدام سوهدایت خواهد کرد خصوصأ که دیگر ما نه اپوزسیون واقعی داریم و نه حکومت مقتدر آیا این وضعیت مصلحت آلود به حل و فصل چالش های فرارو می انجامد یا بر آن می افزاید و آیا این وضعیت باعث تقویت اراده قوی و ملی در برابر تروریسم خواهد شد و یا باعث چند دسته گی در برابر آن و این ها سوالاتی اند که در اذهان عامه می چرخند ولی پاسخ شان شاید در ماه های بعدی یک کمی روشن شود .

گالری عکس

نویسنده و فعال مدنی

آنلاین :
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • به متن نبشته شما کاری ندارم انقدر بی سواد هستی که املای تخلص شما غلت می باشد. شهرستانی نه شارستانی .

  • به متن نبشته شما کاری ندارم انقدر بی سواد هستی که املای تخلص شما غلط می باشد. شهرستانی نه شارستانی .

  • هر چند طرح رياست اجراييه موجبه فرار بي غيرتانه عبدالله از قدرت هست فراريكه دلش ميخواهد ولي چاره ندارد جز يافتن بيني خميري و بيرون آمدن از قدرت. در بخشي از متن فوق ميخوانيم اينكه (و از سوی دیگر رئیس حزب مخالف یا اپوزیسیون را پیشنهاد نموده است که هم از داخل دولت و هم خارج از دولت رئیس جمهور را تحت فشار فزاینده قرار خواهد داد و در این حالت رئیس جمهور کارایی خود را از دست خواهد داد و توان عملی نمودن برنامه های خویش را نخواهد داشت .) اين بدان معناست كه جان كري يا امريكا نمي خواهد حكومت قوي به ميان آيد و در نظام آينده مشكلات زود تشخيص داده شود زيرا در صورت هر نوع اعتراض مردمي، ريس جمهور خواهد گفت كه ملامت ريس قواي اجراييه هست نه شخص ريس جمهور.
    بنا اشرف غني و تيم اش به دلايل فوق نمي خواهد قدرت را طبق خواست امريكا تقسيم نمايد.
    اميد اشرف غني با به دست گرفتن قدرت، بتواند پشتون كشي كه تحت نام هاي مختلف (كشتن قوم پشتون در كشمير بنام جهاد و در افغانستان بنام تحت الحمايت سازمان هاي مثل آي اس آي و القايده) در اين سو و انسوي خط ديورند وجود دارد را متوقف نمايد و اگر نتواند پشتون كشي را متوقف نمايد، پس ميبايد آنرا با امضاي قرار داد امنيتي با امريكا، افزايش ندهد.
    با احترام

  • خوب حالا که قدرت بین کاندیدان ریاست جمهوری به دو قسمت تقسیم شده است (تقسیم پست های والیان و وزرا و سفرا) ، داکتر عبدالله میباید کوتاه آمده خلاف قانون خواستار تبدیل ریاست اجراییه به ریاست کابینه نگردد با همین اندازه حکم فرا قانونی ریس جمهور جدید که ایجاد پست ریاست اجراییه میباشد، اکتفا نماید و خود را مصلحتا از راس هرم قدرت مخالفین کنار کشیده و شخصی دیگری (مثل پسر مرحوم استاد ربانی) را برای رهبری مخالفین به دولت جدید معرفی بدارد تا مگر اشرف غنی نتواند مستقیما بالایش حکمفرمایی نماید، مسخره سیاست و مسول همه ناکامی های آینده اش نماید. و این یعنی زنده ماندن حیات سیاسی تیم اصلاحات و همگرایی خواهد بود در غیر آن داکتر عبدالله با سخت گیری های بی مورد و فراقانونی اش میرود تا زیر دست ریس جمهور آینده کشور یک کارمند اداری بیشتر نشده یا نبوده که در نهایت مسول همه بدبختی ها، عقب مانی ها، ناکامی ها و ناکارآمدی های دولت آینده معرفی گردیده به حیاست سیاسی اش نیز خاتمه داده خواهد شد.
    پس تا دیر نشده شرایط جدید که صرفا تقسیم قدرت دولت هست را باید داکتر صاحب عبدالله بپذیرد. خواست های بیشتر از این به هیچ صورت به نفع اش نخواهد بود.
    با احترام

  • سلام : مانند عبدالشیطان شرم وحیارا بگذار کنار هرچی دلت خواست انجام بده . جناب عبدالشیطان تو که خودت را مبارز میخوانی درحالیکه وطنفروش و تشنه قدرت بیش نیستی . ازیکطرف میگویی من برنده هستم ودرانتخابات تقلب گسترده صورت گرفته واز پدرتان(جان کری) درخواست کمک میکنی ووقتیکه با اشرف غنی بخاطر تقسیم قدرت مذاکره میکنی ومیگویی اگه اینقدر قدرت بمن میدهی من قبول میکنم اگه نمیدهی قبول نمیکنم وانتخابات تقلبی هست . ای منافق!!! اما اصل جریان این است . زمانیکه با کرزی درانتصابات قبلی تنها ماندی جان کری آمد وبا دادن مقداریی پول ووعده پیروزی دور بعدانتخابات که فعلا میباشد تو را از رقابت باکرزی منصرف ساخت وتو هم همان پول را غنیمت دانستی وطرفدارانت را فروختی وبدون دلیل از رقابت با کرزی انصراف دادی درفکروعده دروغین جان کری بودی که درانتخابات بعدی طبق وعده تو را پیروز میگردانند اما نشد که نشد این همه داد وبیداد وبحران آفرینی ات بخاطر همین است . خجالت بکش بچه بی حیا اینهمه افغانستان را تباه کردید وبیت المال را برای پنجشیریها بخشیدید برای تان کفایت نمیکنه ؟؟؟ بی حیا برو ایران وروسیه پیش بادارانت بگذار ملت راتا زندگی خودرا بسازند. خودت نمیدانی که امریکا طلاقت داد همه میدانند که طلاق نامه تو کرزی امضا شده تو دنبال مهریه ات هستی !! خجالت بکش.

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس