هشدارها به کنار، غرب میل چندان به ترک افغانستان ندارد
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
مقامات اطلاعاتی امریکا در ارزیابی های طبقه بندی شده هشدار داده اند که شورشیان می توانند بخشهای کلیدی افغانستان در جنوب و شرق را در کمتر از یک سال پس از خروج کامل نیروهای امریکایی اشغال کنند. این ارزیابی ها همچنین هشدار می دهند که کابل، پایتخت، ممکن است به سرعت مورد حمله جدی تر از سال های اخیر قرار گیرد.
نویسنده: هلن کووپر، نیویارک تایمز
برگردان به فارسی: عماد عابدی
بروکسل- از صحبت های مقامات دفاعی غربی که روز چهارشنبه برای نشست ناتو در اینجا گرد آمده بودند، به سادگی میشد برداشت کرد که نیرو های ایالات متحده و ائتلاف نظامی بین المللی به سرعت و تا پایان سال جاری افغانستان را ترک خواهند گفت.
اظهارات مقامات ناتو در واقع ادامه گفته های روز سه شنبه رئیس جمهور اوباما بود. آقای اوباما به طور ناگهانی اعلام کرد به پنتاگون دستور داده است برای خروج کامل نیروهای امریکایی از افغانستان برنامه بریزد، چون حامد کرزی، رییس جمهوری افغانستان، از امضای توافقنامه دو جانبه امنیتی که به نیروهای غربی اجازه میدهد پس از سال 2014 در افغانستان بمانند کماکان سر باز میزند.
آندرس فوگ راسموسن، دبیر کل ناتو، گفت: "همه ما این حقیقت را میدانیم که اگر توافقنامه امنیتی دوجانبه میان ایالات متحده و افغانستان امضا نگردد، راهی برای ماندن نیروهای ناتو در افغانستان باقی نمی ماند. و در نبود یک توافق هیچ نیروی نظامی ناتو پس از سال 2014 در افغانستان نخواهد ماند."
اما در حالی که بحث عقب نشینی شدت می یابد، پیام دیگری را نیز میشود دریافت که شاید به آنچه که مقامات غربی واقعا می خواهند در افغانستان اتفاق بیافتد نزدیکتر باشد.
آقای راسموسن پس از هشدار در مورد خروج کامل، این پیام را نیز فرستاد: "اجازه بدهید تاکید کنم که این گزینهی دلخواه ما نیست."
و از این جاست که تحلیلگران دفاعی میگویند، اولتیماتوم غربی ها به آقای کرزی بیشتر به یک ژست می ماند تا به یک خط مشی.
تعداد کمی از اشخاص علاقه مند - و به ویژه پنتاگون - واقعا خواستار ترک معرکه افغانستان پس از سیزده سال جنگ استند، جنگی که در آن تقریبا 3500 تن از نیروهای ائتلاف بینالمللی، عمدتا امریکایی، کشته شده اند؛ تعداد بی شمار غیر نظامیان در افغانستان کشته و یا زخمی شده اند؛ و 700 میلیارد دالر هزینه داشته است.
دلیل اش ساده است: فرماندهان نظامی و کارشناسان سیاست گذاری می گویند که بدون باقی ماندن یک هستهی از نیروهای غربی برای حمایت از دولت افغانستان و همچنان آموزش نیروهای امنیتی، احتمال زیاد میرود که بخش های قابل توجهی از این کشور به دست طالبان بیافتد، همان طوری که پیش از حملات 11 سپتمبر سال 2001 بود.
پس از 13 سال خون و عرق ریختن در این جنگ، احتمال بازگشت به وقایع گدشته نوشداروی تلخ پنداشته میشود.
میشل فلورنوی، یک مقام سابق پنتاگون در دولت اوباما میگوید، "اگر ما عقب نشینی کنیم، و جامعه بین المللی کمک های خود را قطع کند، پتانسیل سقوط دولت افغانستان به میان خواهد آمد، شورشگری شتاب خواهد یافت و مناطق زیر کنترل شورشیان بیشتر خواهد شد، شرق افغانستان به دست طالبان خواهد افتاد و پناهگاه امن برای تروریستانی که هنوز هم ضد امریکا استند بازسازی خواهد شد. پس از این همه تلاش این همه فداکاری و این همه پیشرفت، شما یک بار دیکر شاهد به میان آمدن یک پناهگاه امن جدید برای تروریست ها خواهید بود؟ این اصلا بی معنا است."
مقامات اطلاعاتی امریکا در ارزیابی های طبقه بندی شده هشدار داده اند که شورشیان می توانند بخشهای کلیدی افغانستان در جنوب و شرق را در کمتر از یک سال پس از خروج کامل نیروهای امریکایی اشغال کنند. این ارزیابی ها همچنین هشدار می دهند که کابل، پایتخت، ممکن است به سرعت مورد حمله جدی تر از سال های اخیر قرار گیرد.
کارشناسان سیاست خارجی می گویند این وضیعیت می تواند به ناامنی هند و پاکستان نیز منجر شود، چون این دو کشور اتمی آسیای جنوبی در تلاش برای نفوذ منطقهای ممکن است وارد جنگهای نیابتی خشنتری در افغانستان شوند.
دیوید سیدنی، معاون دستیار وزیر دفاع امریکا در امور افغانستان، پاکستان و آسیای میانه میگوید، "همه کشورهای همسایه افغانستان، میخواهند ما بمانیم. در صورتی که ما افغانستان را ترک بگوییم، پاکستان و هند نیز از آن تاثیر خواهند پذیرفت — این کشورها خواهان یک افغانستان با ثبات استند."
برنامه ریزان امریکایی در حال بررسی حالتی استند که در آن ایالات متحده مجبور به یک عقب نشینی کامل و نهایی نیروهایش شود. مقامات میگویند، بخشی از این برنامه ریزی احتمالی شامل نگاه به کشورهای دیگر — احتمالا آسیای میانه – به منظور به دست آورن پایگاههای هوایی برای ادامه عملیات های هواپیماهای بدون سرنشین در منطقه است.
چک هیگل، وزیر دفاع امریکا، چندی پیش درجریان یک کنفرانس خبری به این موضوع اشاره نموده گفت که ارتش به طور مداوم در مورد قرار دادن پایگاههای هواپیماهای بدون سرنشین تجدید نظر میکند، "تهدید های عمده از کجا برمیخیزند و در کجا متحدانی دارید که مایل اند با شما همکاری کنند."
اما مقامات نظامی می گویند که خروج کامل از افغانستان، جایی که ایالات متحده در حال حاضر در بگرام پایگاه دارد، به تلاش های ضد تروریستی امریکا صدمه میزند.
ژنرال مارتین دمپسی، رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا روز سه شنبه در دیدار با فرماندهان در افغانستان، آنها را ترغیب به تداوم فشار کرد، "این (اظهارات آقای اوباما) به معنای آن نیست که ما به ماموریت فراتر از سال 2014 متعهد نیستیم. ما باور کامل دارم که نیروهای امنیتی افغان می توانند از همکاری ما استفاده ببرند."
ژنرال دمپسی گفته است که تهدید غرب به عقب نشینی کامل، عزم و اراده نیروهای افغان را تضعیف کرده است و به بن بست بر سر توافقنامه امنیتی، طالبان را به خشونت بیشتر ترغیب کرده است. او در مصاحبهی با اسوشیتد پرس گفت، "این مسأله بر دشمن تاثیر داشته است و در برخی حالات به نظر من، آنها را تشویق می کند، و اطلاعاتی که ما داریم این را تائید میکند."
بسیاری از مقامات افغانستان – به شمول 11 نامزد انتخابات ریاست جمهوری که برای جانشینی آقای کرزی در بهار امسال با هم رقابت میکنند - گفته اند که آنها می خواهند شماری از نیروهای اامریکایی در افغانستان بمانند. و روز چهارشنبه، ایمل فیضی، سخنگوی آقای کرزی، اصرار کرد که در نهایت ممکن است بر سر یک قرارداد امنیتی به توافق رسید.
او با اشاره به امکان خروج کامل نیروهای نظامی امریکا از افغانستان گفت، "میخواهم موضع خود را در این مورد بازگو کنم: هیچ گزینه صفر وجود ندارد".
مقامات دیگر به اهمیت کمک های بینالمللی برای نگهداشت هر نوع ثبات در افغانستان پس از سال 2014 تأکید کردند.
آرین یون، عضو کمیته روابط بینالمللی مجلس افغانستان گفت، "من شخصا معتقدم که اوباما گزینه صفر را عملی نخواهد کرد".
وی افزود، "امریکایی ها باید بدانند به مجرد اینکه نیروهای خود را به صورت کامل از افغانستان بیرون بکشند، این کشور به جنگ داخلی فرو خواهد رفت و به دهه نود باز خواهد گشت".