صفحه نخست > دیدگاه > معمایی به نام مسمومیت دختران مکاتب

معمایی به نام مسمومیت دختران مکاتب

محمد اسحاق فياض
دوشنبه 2 جولای 2012

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

چندسالی است که دختران متعلم مکاتب در ولایت های مختلف کشور مسموم می شوند، اما در سال جاری بی هوشی و ضعف دختران مکتب به شدت افزایش یافت و تبدیل به نگرانی عمومی برای مردم گردید. در ابتدا وقتی دختران مکتب از هوش می رفتند، بسیاری به اینم گمان بودند که آنان به دلیل سوء تغذیه و عدم رعایت مسایل صحی و بهداشتی دچار ضعف و بی هوشی می شوند، این گمان هم تاجایی را بی دلیل نبود زیرا فقر عمومی که دامنگیر مردم افغانستان، این احتمال وجود دارد که فشار بیش از حد درسها ونبود تغذیه سالم در بعضی وقتها ممکن است دختران مکتب را به ضعف و بی هوشی ببرد، اما زمانی که این روند افرایش یافت و در هر ولایت و منطقه ای دختران زیادی دچار بی هوشی و ضعف شدند و در این زمینه تحقیق گردید روشن شد که مسئله به دلیل نوعی مسمومیت است که سبب ضعف و بی حالی دختران می شود.

اینجا بود که این موضوع خود به یک معما تبدیل گردید که چرا فقز دختران مکتب دچار مسمومیت می شوند و اگر به دلیل نبود رعایت مسایل بهداشتی و صحی باشد، پسران مکتبی چرا دچار چنین وضعی نمی گردند و از سوی دیگر این مسمومیت چگونه رخ می دهد در حالی هیچ سمی در غذا و آبی که دختران مکتب خورده اند، وجود ندارد و اساس این ظروسه چه هدفی را دنبال می کند؟ و براثر چه موادی مسومیت ایجاد می شود؟.

افزایش روند مسمومیت ها و یافتن پاسخ به این سئوالات سبب گردید که تحقیقاتی در این زمینه آغاز گردد. سرانجام روشن گردید که این مسومیت ها عمدی و سازمان یافته براساس اهداف و برنامه های خاصی طرح ریزی گردیده است. در پی افزایش مسمومیت ها در مکاتب شمال کشور سرانجام 15 نفر از عوامل آن دستگیر گردید. لطف الله مشعل، سخنگوی اداره گفت که پانزده نفر در ارتباط با رویدادهای اخیر( مسمومیت) در ولایت تخار بازداشت شده اند که بسیاری از آنها با گروه طالبان ارتباط دارند. اما طالبان با انتشار یک اعلامیه دست داشتن در حمله به مکاتب را تکذیب کرد. اداره امنیت کشور با اطمینان خاطرعامل این حوادث را گروه طالبان دانست و آنچه که تعحب اداره امنیت ملی را برانگیخته است، کتمان این قضیه از سوی وزارت معارف است، در حالی کرزی خود در سخنرانی خود گفته که عامل بی هوشی دختران در مکاتب گاز بی هوش کننده و سمی است ولی وارت معارف در این مورد سکوت اختبار کرده و این سکوت حتی موجب اعتراض اداره امنیت ملی گردیده است. سخنگوی امنیت ملی افغانستان می گوید:"دست داشتن طالبان در این قضایا برای آنها( وزارت معارف) روشن بوده، اما بنا بر "ملاحظات" وزارت معارف از افشای آن خودداری می کردند. ولی این مشکل را حل نمی کند، اگر ما می خواهیم با طالبان صلح کنیم، کسی که مخالف منافع افغانستان است، مخالف نظم و ثبات و تامین امنیت افغانستان است، باید افشا شود، اگر بعضی ها با آنها مراوداتی هم داشته باشند، باید رسوا شوند".مشعل می گوید که حمله به مکاتب و مسمومیت دختران، بخشی از "عملیات الفاروق" است که اخیرا از سوی گروه طالبان در افغانستان راه اندازی شده است. یکی از فرماندهان محلی طالبان نیز در جمع پانزده نفری است که اخیرا در ارتباط به حمله به مکاتب بازداشت شده اند. این فرمانده طالبان، مسئولیت انتقال مواد سمی را از مناطق مرزی پاکستان به ولایت شمالی تخار به عهده داشته است. این مواد سمی نوعی گاز است که توسط عوامل طالبان در محیط مکاتب هنگام زنگ تفریح رها می شود و این گاز با هیچ رنگ و بویی ندارد و یا در ابتدا بومی معطری به مشام می رسد و طولی نمی کشد که سبب مسمومیت انسان می شود. دستگیرشدگان در تلویزیون ملی به این امر اعتراف کرده اند.

اکنون هیچ تردی باقی نمانده است گه کار مسمومیت مکاتب دختراته توسط گروه طالبان انجام شده تا در میان مردم ترس و حشت ایجاد نمایند و این ترس و حشت سبب گردد تامردم دختران خود را به مکتب نفرستند، زیرا به باور گروه طالبان تعلیم و تعلم برای دختران روانیست و این در حالی است که در شریعت اسلام تحصیل و دانش اندوزی بر زن و مرد واجب است، اما برداشتی که طالبان از اسلام دارند، تحصیل زنان را منع می‌کنند.

تجربه دوران امارت طالبان به خوبی روشن می کند که چنین برنامه ها و تهدید ها فقط از طالبان سرمی زند که در امارت گذشته خود نیز براین باور خود سخت پافشاری می کردند. با تصرف مناطق جنوبی، جنوب غرب، جنوب شرق و مرکزکابل توسط گروه طالبان و تشکیل امارت طالبانی، صدهاهزار زن و دختر ازتحصیل منع گردیدند، مکاتب و مراکز دانشگاهی برای زنان در بیش ازنصف خاک کشور تعطیل گردید، زمانی که طالبان شهر کابل را به تصرف خود در آورد، برای جلوگیری ازتحصیل زنان شدت بیشتری به خرج داد، ازآنجاییکه شهروندان کابل برای تحصیل دختران شان اهمیت زیادی قایل بودند، تلاش کردند برای دختران شان کلاسهای خصوصی برگزارکنند، طالبان وقتی از برگزاری این گونه کلاس‌ها باخبر گردیدند باخشونت دربرابر این گونه کلاس‌ها برخورد کردند. مولوی جلیل الله مولوی زاده لوی سارنوال( دادستان کل) طالبان درواکنش به انتقادات نهاد‌های بین المللی برای بستن مکاتب و دانشگاهها به روی زنان در همان زمان گفت: " ببینم سازمان ملل چه نوع آموزش را می‌خواهد؟ این سیاست کافران است. آن قدر آزادی بی شرمانه به زنان می‌دهد که قطعا به فسق وفجور و نابودی اسلام، منتهی می‌شود، تمام کشورهای اسلامی که درآنها فسق و فجوررواج پیدا می‌کند، نابود می‌شوند و بدست کفار می‌افتند، چرا مردان مانند زنان می‌شوند و زنان نمی توانند از خود شان دفاع کنند".(1)

بدین ترتیب تحصیل دختران در باورطالبان فروافتادن درفسق و فجور است و کشورهای اسلامی که اجازه می‌دهد زنان دانش اندوزی کنند، نابود می¬گردد. طالبان درسایه همین باور بخصوص درکابل با هرگونه تحصیل و دانش اندوزی زنان به شدت برخورد کرد. پس از تعطیلی رسمی مکاتب دولتی برای دختران، جمعی از معلمان زن در ساحه مکروریان دو بلاک( آپارتمان) را برای مکتب خصوصی دختران آماده کرده بودند و تعدادی زیادی دختران با چادری به دورس خود ادامه می‌دادند. وقتی طالبان از وجود این مکاتب باخبر شدند، این وضع را تحمل نتوانسته و در29 جوزای 1377 ساعت 9 صبح نزدیک بلاکی که شاگردان(دانش آموزان) صنوف( کلاسها) چهارم تا هشتم درآنجا درس می‌خواندند، محاصره کرده و دروازه‌های صنف‌ها را به شدت کوبیدند. دختران بسیار مضطرب شده و فریاد می‌زدند که استاد چطورکنیم؟ استادان بیچاره نیز که ترسیده بودند گفتند فریاد نزنید، ببینیم که چه می‌شود. در این هنگام طالبان دروازه راها را شکسته داخل ساختمان شدند، شاگردان همه از هرگوشه‌ای پا به فرار نهادند ولی معلمان بیچاره توسط ماموران طالبان توهین و لت و کوب شدند. آنان همه بلاک‌ها را درهم و برهم کرده و وسایل درس را خردکردند، بدین ترتیب دیگر هیچ شاگردی به مکتب نیامد.(2)

باافزایش مکاتب خصوصی دخترانه در شهرهای مانند کابل، هرات و مزارشریف، طالبان به شدت دربرابر این گونه مکتب‌ها حساس شده بودند و به محض اطلاع از وجود مدارس خانگی، باخشونت و توهین و تحقیر به سوی آنان هجوم می آوردند. آنان صدها مدرسه خانگی(خصوصی) را بستند و با مسئولان آن با خشونت و توهین وتحقیربرخورد کردند.

با توجه به این عملکرد و نیز اعترافات دستگیر شده هیچ تردید باقی نمی گذارد که عامل اساسی مسمومیت دختران مکتب توسط طالبان است و حال سئوال این است که با چنین اندیشه و تفکری گونه ممکن است صلح شود و آنان شریک در قدرت گردند؟.

پاورقی:

. 1- احمد رشید، کابوس طالبان، ترجمه، گلیدا ایروانلو، انتشارات هوای رضا، چ اول، 1383، تهران، ص 149

2- ماهنامه پیام زن، شماره 50، قوس 1377 ص 15، و جریان پرشتاب طالبان، صص 133- 134

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • د ر شروع پروژه سم پا شی د ر ولا یت تخا ر ، یکی ا ز معا و نین وزیر معا رف ا ز قبیله حا مد کرزی ، بود ن سم
    پا شی را ا نکا ر کرده بود . ا ز ا ین گفتا ر معا و ن وزیر معا رف معلوم میشود ا ین پروژه ، پروزه پلا ن شده د ولت
    ا ست با همکا ری ( آ ی ا س آ ی ) پا کستا ن د ر شما ل کشور .

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس